Bir önceki yazımda kaldığım noktadan devame etmeye çalışacağım. Giriş yazımda bir Spring Web MVC projesini NetBeans 6.8 ile oluşturmuştuk. Şimdi yapıyı incelemeye devam edeceğiz. WEB-INF dizini altındaki ayar dosyalarını inceleyerek devam edelim.
İlk olarak Web.xml den biraz bahsetmek istiyorum. Bu dosya Java Web projelerinde genel ayarların yapıldığı standart bir dosyadır. Tıpkı Asp.NET projelerindeki Web.config dosyası gibi. Arzu ederseniz içeriğine bir gözatalım.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<web-app version="2.5" xmlns="http://java.sun.com/xml/ns/javaee" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://java.sun.com/xml/ns/javaee http://java.sun.com/xml/ns/javaee/web-app_2_5.xsd">
<context-param>
<param-name>contextConfigLocation</param-name>
<param-value>/WEB-INF/applicationContext.xml</param-value>
</context-param>
<listener>
<listener-class>org.springframework.web.context.ContextLoaderListener</listener-class>
</listener>
<servlet>
<servlet-name>dispatcher</servlet-name>
<servlet-class>org.springframework.web.servlet.DispatcherServlet</servlet-class>
<load-on-startup>2</load-on-startup>
</servlet>
<servlet-mapping>
<servlet-name>dispatcher</servlet-name>
<url-pattern>*.htm</url-pattern>
</servlet-mapping>
<session-config>
<session-timeout>
30
</session-timeout>
</session-config>
<welcome-file-list>
<welcome-file>redirect.jsp</welcome-file>
</welcome-file-list>
</web-app>
İlk bakışta göze batan karmaşıklık sizi korkutmasın. Aslında anlaması gayet basit. Burada XML formatında ayarlar mevcut. Şimdilik bu dosya salt okunur gibi olmalı. Buradan herhangi bir ayarı değiştirmeyelim. Aksi takdirde uygulamamız doğru çalışmayabilir. Fakat anlamadan da geçemeyiz. Eğer bu detayları iyi kavramazsak, frameworke tam olarak hakim olamayız. context-param kısmında projemiz için içerik ayarlarının yapıldığı düğümdür. Buraya contextConfigLocation adında bir anahatar ve /WEB-INF/applicationContext.xml şeklinde bir değer girilmiştir. Bu dosya Spring projemizde yapacağımız bazı ayarların (veritabanı bağlantı cümleleri vb.) bulunacağı dosya. listener düğümünde dinleyici sınıfları belirtiyoruz. Değer olarak org.springframework.web.context.ContextLoaderListener sınıfı eklenmiş. Daha sonra bir servlet tanımlanmış. dispatcher adındaki bu servlet Spring'in temel çözümleme servlet sınıfıdır. Sınıfın yolu org.springframework.web.servlet.DispatcherServlet şeklinde eklenmiş. servlet-mapping düğümü ile hangi servlet hangi desenle (örüntü - pattern) eşleceği belirtiliyor. dispatcher servleti için *.htm şeklinde bir desen verilmiş. Daha önceki yazımda belirtiğim noktaya geldik. Kullanıcı web tarayıcısıyla web sunucumuza *.htm şeklinde bir sorgu yaptığı zaman web sunucumuz bunu anlayarak ilgili servleta (burada dispatcher oluyor) yönlendirecektir. Son olarak welcome-file-list düğümü ile sitemiz ilk açılışta hangi sayfayı direk gösterecek onu belirtiyoruz. Örneğin Apache web sunucusunda varsayılan karşılama dosyası index.html, index.htm ya da index.php, IIS sunucusunda default.html, default.htm, default.asp ya da default.aspx şeklinde olabilir. NetBeans otomatik olarak redirect.jsp dosyasını seçmiş. Bu kısmı dilediğiniz gibi (desene uygun bir URL ile) edeğiştirebilirsiniz.
Şimdi gelelim dispatcher-servlet.xml dosyamıza. Bu dosya Web.xml dosyasında belirtiğimiz dispathcer servlet sınıfı için ayar niteliğindedir. Vakit kaybetmeden içeriğine bir göz atalım.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<beans xmlns="http://www.springframework.org/schema/beans"
xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
xmlns:p="http://www.springframework.org/schema/p"
xmlns:aop="http://www.springframework.org/schema/aop"
xmlns:tx="http://www.springframework.org/schema/tx"
xsi:schemaLocation="http://www.springframework.org/schema/beans http://www.springframework.org/schema/beans/spring-beans-2.5.xsd
http://www.springframework.org/schema/aop http://www.springframework.org/schema/aop/spring-aop-2.5.xsd
http://www.springframework.org/schema/tx http://www.springframework.org/schema/tx/spring-tx-2.5.xsd">
<bean class="org.springframework.web.servlet.mvc.support.ControllerClassNameHandlerMapping"/>
<!--
Most controllers will use the ControllerClassNameHandlerMapping above, but
for the index controller we are using ParameterizableViewController, so we must
define an explicit mapping for it.
-->
<bean id="urlMapping" class="org.springframework.web.servlet.handler.SimpleUrlHandlerMapping">
<property name="mappings">
<props>
<prop key="index.htm">indexController</prop>
</props>
</property>
</bean>
<bean id="viewResolver"
class="org.springframework.web.servlet.view.InternalResourceViewResolver"
p:prefix="/WEB-INF/jsp/"
p:suffix=".jsp" />
<!--
The index controller.
-->
<bean name="indexController"
class="org.springframework.web.servlet.mvc.ParameterizableViewController"
p:viewName="index" />
</beans>
İlk baştaki uzun tanımlamaları direk atlıyorum. Şimdilik bu ayarlar konumuz değil. Olduğu gibi bırakıyoruz.
bean tagıyla başlayan satırda yeni Spring bean sınıfını (org.springframework.web.servlet.mvc.support.ControllerClassNameHandlerMapping) tanımlıyoruz. Alt satırdaki yorum bu satırları anlamamız için önemli. Yorum satırında bu eklediğimiz sınıfın (ControllerClassNameHandlerMapping) bir çok kontrollör sınıf tarafından kullanıldığından fakat indexController sınıfı için ParameterizableViewController sınıfının kullanıldığını bu yüzden harici bir rota belirlememiz gerektiğinden bahsetmektedir.
Bir alt satırda org.springframework.web.servlet.handler.SimpleUrlHandlerMapping sınıfının tanımlanmasıyla görebiliyoruz. Verdiği değerler önemli. index.htm şeklinde gelen bir isteğin indexController nesnesi tarafından yorumlanacağı bu satırda belirtilmektedir. Siz burayı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Örneğin merhaba.htm yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir nokta olarak dosya uzantısı .htm olaması söylenebilir. Unutmayalım Web.xml dosyasında dispatcher servlet için *.htm şeklinde bir desen belirlemiştik. Buna uymak zorundayız.
Bir sonraki satırda viewResolver sınıfının tanımlandığını görüyoruz. Bu çok önemli özellikle yapıyı idrak etme hususunda. class="org.springframework.web.servlet.view.InternalResourceViewResolver" Spring'in dahili kaynak görüntü çözümleyici sınıfı. p:prefix="/WEB-INF/jsp/" ve p:suffix=".jsp" satırları dışardan gelen istekleri uygulamamızın iç yapısında nereye karşılık geldiğini gösterir. prefix (öntakı) değeri ile görüntülerin dizinini suffix(son ek) ile yerel dosyaların uzantısını belirtiyoruz. Yani dışarıdan gelen index.htm şeklindeki bir sorgu dispatcher servleta söylediğimiz *.htm şeklindeki desene uygun olarak parçalanır ve index kelimesi görüntü olarak elde edilir. Bir önceki satırda belirtilen rotaya uyun olarak (index.htm -> indexController), bir sonraki satırda inceleyeceğimiz görüntü<->kontrollör tanımlaması ile index görüntüsü olduğu karar kılınır. Sonra /WEB-INF/jsp/index.jsp dosyası (indexController denetiminde) görüntü olarak açılır.
Bir sonraki satırda (az önce de söylediğim gibi) görüntü<->kontrollör tanımlaması yapılmakta. name="indexController" ile kontrollör adını, class="org.springframework.web.servlet.mvc.ParameterizableViewController" ile kullanılacak sınıfı (burada hazır sınıf kullandık, kendi sınıfımızı oluşturup bu sınıftan kalıtım da alabilirdik), p:viewName="index" ile görüntü adını belirtiyoruz.
Ayarlarla ilgili kısmı burada noktalıyorum. Bir sonraki yazımda görüntü ve kontrollör oluşturma ve kullanma konularına değineceğim inşallah. Anlatımda kusurum varsa affınıza sığınıyorum.
Görüşmek üzere...